sobota, 11. avgust 2012

3 ZVOK IN ZAJEM ZASLONA

ZVOK

Ker nisem našla nobenega zvočnega posnetka na temo Von Neumannovega modela računalnika, sem na YouTubu izbrala posnetek (John von Neumann in One Minute, najdeno na spletni strani http://www.youtube.com/watch?v=xFTwXwPQ55I), ki govori o življenju Johna von Neumanna in ga nekoliko obdelala s pomočjo programa Audacity (http://audacity.sourceforge.net/).




POSTOPEK

Najprej sem morala posnetek z YouTuba prenesti na računalnik. To sem storila s pomočjo programa Free YouTube Downloader. Tako sem dobila zvok, zapisan v obliki mp3. Ta posnetek sem odprla v programu Audacity s pomočjo "Datoteka --> Odpri".


Ker je bila glasnost posnetek zelo tiha, sem posnetek ojačala z učinkom "Ojačaj". Ta korak je zelo preprost, vse kar je potrebno storiti, je izbrati "Učinek --> Ojačaj". Ojačitev sem določila na 15,0 dB.



Tako je postal posnetek glasnejši, vendar še vedno nekoliko nerazumljiv, saj oseba na posnetku govori zelo hitro. Zato sem s pomočjo učinka "Spremeni tempo" posnetek nekoliko upočasnila. Tempo posnetka sem zmanjšala za 25 odstotkov.


Ker oseba na posnetku govori neprekinjeno, sem se odločila, da bom s pomočjo prekinitev ločila pripovedovanje na več delov. Za premore sem izbrala odsek pesmi Alicie Keys, Try Sleeping With a Broken Heart. Omenjeno pesem sem odprla v novem oknu programa Audacity, z "Orodjem za izbiranje" označila željen del in ga kopirala s pomočjo "Uredi --> Kopiraj". Nato sem v posnetku, ki govori o von Neumannu, označila dele (vsak del posebej), kamor sem želela vstaviti prekinitev in z "Uredi --> Prilepi" vstavila del omenjene pesmi. Na koncu sem, na enak način kot prekinitve, za uvod in zaključek posnetka vstavila še daljši odsek že omenjene pesmi. Na začetku posnetka se glasnost zvišuje ("Učinek --> Zvišuj glasnost"), na koncu pa znižuje ("Učinek --> Znižuj glasnost").


Na koncu sem dobljen posnetek izvozila z "Datoteka --> Izvozi" in dobila končni izdelek v obliki mp3. Dobljen posnetek lahko poslušate zgoraj.


VIRI
YouTube. John von Neumann in One Minute. Najdeno 14. avgusta 2012 na spletni strani http://www.youtube.com/watch?v=xFTwXwPQ55I.
Alicia Keys - Try sleeping with a broken heart.
Wikipedia. John von Neumann (2012). Najdeno 16. avgusta 2012 na spletnem naslovu http://en.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann


ZAJEM ZASLONA


Odločila sem se, da bom s pomočjo zajema zaslona prikazala, kako naredimo sliko, ki predstavlja Von Neumannov model računalnika. Kot vemo, Von Neumannov model sestavljajo CPE, glavni pomnilnik in vhodno-izhodni sistem. Na internetu sem poiskala slike, ki predstavljajo sestavne dele modela in jih združila tako, da sestavljajo neko smiselno celoto. Celoten "postopek" izdelave zgornje slike je prikazan v priloženem posnetku.



POSTOPEK

Zgoraj prikazani "postopek" je narejen s programom Camtasia (http://www.techsmith.com/camtasia.html, free trial). Program je precej preprost za uporabo. Vse kar je potrebno storiti je, da pritisnemo ikono za začetek snemanja (record the screen), ko snemanje zaslona zaključimo, pa pritisnemo stop ali tipko F10.




Nato se nam odpre okno, kjer si lahko posnetek zaslona ogledamo in izdelek, ki je nastal, shranimo.


Na koncu dobljen videoposnetek pretvorimo v želeno obliko. Najprej moramo posnetek prenesti v prostor za predvajanje, tako da kliknemo "Add to Timeline at Playhead". Nato kliknemo na ikono ki prikazuje disketo in filmski trak in izberemo "Produce and share...". Nato se nam odpre novo okno, kjer lahko izberemo kakšno obliko posnetka želimo, nato kliknemo "Naprej". V novem oknu določimo ime posnetka, ter kam naj se shrani. Nato kliknemo "Dokončaj" in stvar je zaključena.






VIRI SLIK
Šarabon, B. Von Neumannov model. Najdeno 14. avgusta 2012 na spletnam naslovu http://www.nauk.si/materials/1369/out/index.html#state=1.
Wikipedija. John von Neumann (2012). Najdeno 14. avgusta 2012 na spletnem naslovu http://en.wikipedia.org/wiki/John_von_Neumann.
Wikipedija. Pomnilnik (2012). Najdeno 14. avgusta 2012 na spletnem naslovu http://sl.wikipedia.org/wiki/Pomnilnik
Wikipedija. Von Neumannov model (2011). Najdeno 14. avgusta 2012 na spletnem naslovu http://wiki.fmf.uni-lj.si/wiki/Von_Neumannov_model

Ni komentarjev:

Objavite komentar